Home » Ekte country-mat

Ekte country-mat

Er du en av de som bare elsker USA, elsker cowboyer og country musikk? Her har vi noen tips til gode måltider du kan nyte under stjernene mens du hører på Willie Nelson. 

Her i Norge blir vi stadig mer interesserte i country, både musikk, mat og klesstil. Det er jo klart at vi får stadig mer amerikansk mat inn i vårt oppskriftsvokabular, spesielt med stadige amerikanske restauranter som popper opp over alt. Deriblant TGI Fridays, Hard Rock Cafeen og flere andre som har fokus på diner-konsept. Men det er heller ikke vanskelig å få fatt i ingredienser til å lage god country-mat hjemme!

Prinsippene

Dette er nok ikke av de sunneste matretningene i verden, ettersom det er fokus på mest mulig næring, gjerne via fett. Enten cowboyene var ute og jobbet eller hjemme, jobbet de hardt, og det betydde at de trengte ekstremt mye næring. Det er samme prinsippene på rancher over hele USA i dag. Den store forskjellen er hvorvidt de spiser hjemme, eller ute i marka.

Når cowboyene spiser hjemme har de tilgang på mer råvarer og utstyr. Det betyr at maten ser ut deretter også. Det er gjerne mye rødt kjøtt, gjerne på grillen og det er mye godt og mektig tilbehør som poteter, grillet mais og salater. Men når cowboyene er ute å jobber, må de noen ganger overnatte ute i naturen. Det betyr at de må ha mat som er lett å pakke med seg, lett å varme opp og som har et godt næringsinnhold for en dag med hardt arbeid.

Noen retter

Man kommer ikke forbi grillen når cowboyen er hjemme og skal kose seg med familie og venner. Store gode kjøttstykker med masse godt krydder og spennende tilbehør som passer alle. Når cowboyen er ute handler det gjerne om hermetikk og ting som med veldig god holdbarhet, som ikke blir ødelagt av å ligge i en sekk. Pølser, bønner, supper og alt som er lett å pakke med seg er populært.

Jo nærmere du kommer grensene ned til Mexico, jo mer meksikanske innslag finner du på menyen. Hva med en spennende salsa å servere til grillmaten, laget av mais, avokado, skinke, tomat og andre grønnsaker du har tilgjengelig. Er du på jakt etter noen spennende oppskrifter kan du sjekke ut Hank VonHell sin bok Helvetes god grillmat.

En gryte for alt

Country-mat er gjerne veldig rustikk og enkel. En god frokost for eksempel kan være stekte egg, bønner i tomat, bacon, toast og syltetøy. Dette er jo noe de fleste av oss har tilgjengelig. En ting som er veldig populært er forskjellige gryter, gjerne i paiform eller med potetmos. Mest mulig næring skal som sagt pakkes inn i maten. Chilli con carne er et eksempel på en spennende gryte som er populær country-mat. Ellers har du Cowboy-gryte med kjøtt, bønner, mais, chilli og andre grønnsaker du har tilgjengelig, og potetmos over. Litt slik som den engelske sheppards pai. Men glem ikke suppene som enten er hjemmelagde eller på boks.

Enjoy!

Chili med brød