Home » Dagens country

Dagens country

Countrymusikken i dag går stadig igjennom nye endringer og musikken blir hele tiden gjort mer brukervennlig for de store massene, den blir gjort mer kommersiell.

Det er ingen tvil om at country-musikken var veldig stor i USA fra 40-50-tallet og den har hele tiden vist at den har en evne til å endre seg i takt med lytteren og forbrukeren. Det har også komme til to nye generasjoner med kjøpekraft, og det er liten tvil om at artister som Dolly Parton, Kenny Rogers og Willie Nelson ikke appelerer til de yngste musikkfansene.

Da må man straks tenke litt alternativt og se på hva det faktisk er ungdommene liker. De fleste ungdommer trekkes mot rock eller pop på en eller annen måte, så for country-musikken har det å kombinere country med pop og rock, ført til at de har fått kontakt med de yngre lytterne. Dette er den formen for country som kalles for Americana. Det brukes mye av de samme instrumentene og deler av samme lydbildet, men innenfor poppens rammer og med stort markedsføringsaparat rundt.

En av de som kan sies å høre til denne sjangeren nå er Taylor Swift som har gjort en kometkarriere med sin poppete country-musikk. Hun er ung og har fått seg en stor fanskare antagelig fordi hun skriver om sitt eget dagligliv i musikken sin. Hun er kjent for å skrive om tidligere kjærester som Jake Gyllenhaal og Taylor Lautner. I løpet av sin allerede lange karriere har hun høstet inn 62 priser, deriblant 6 American Music Awards og 7 Grammy awards.

Samtidig utvikler noe av countrymusikken seg i en ny mer alternativ retning som er mer tro til countrymusikkens opprinnelse men med mer rocka lydbilde. Det brukes mer elektriske gitarer og andre instrumenter som er typisk rockeinstrumenter. Artistene innenfor denne formen henter inspirasjon fra roots rock, bluegrass, rockabilly, honky-tonk, alternativ rock, folk rock og til og med punk.

Artister

Det sies at Gram Parsons var den som grunnla countryrocken, men også Clearwater Revival var tidlig ut med å blande sjangrene country og rock. Noen av artistene som driver innenfor denne sjangeren er Ryan Adams, Brandi Carlile, Marc Cohn og Lambchop. Men mange av de gode gamle musikklegendene har også vært innom denne sjangeren.

  • The Eagles.
  • Neil Young
  • Emmylou Harris
  • Lynyrd Skynyrd
  • Creedence Clearwater Revival
  • John Fogerty
  • Grateful Dead

Unge Ryan Adams startet sitt første country-band Whiskeytown i 1994, og dette bandet var en del av alternativ-country bevegelsen og ble til slutt ett av de mer berømte innenfor sjangeren. Adams var dog en noe krevende sjel å jobbe med så han valgte til slutt å gå solo og debuterte med sin første soloplate i 2000, hvor han blant annet hadde fått Emmylou Harris til å kore på låten Oh my sweet Carolina. Han er etter det blitt kjent for å gi ut plater titt og ofte, faktisk så ofte at det ryktes at han gir ut alt han lager av materiale.

Vi har mye å takke begge disse grenene av countrymusikken for. Den har gitt oss mange klassikere som vi aldri blir lei av å lytte til, men også mye nytt og spennende som stadig utfordrer oss som lyttere.